Čarolija ljubičaste u enterijeru

Magična ljubičasta nastaje kombinacijom spokojne plave i uzbudljive crvene boje. Ljudskom oku je najteže da prepozna upravo ljubičastu boju. U prirodi se sreće veoma retko, pa je mnogi smatraju veštačkom bojom. 

Nekada je bilo veoma teško, a time i skupo, napraviti ljubičaste tonove, što joj je dalo notu ekskluzivnosti i individualnosti. Ime je dobila po latinskom nazivu morskog puža - Purpura, iz čije sluzi je svojevremeno dobijana. 


Čak 75% tinejdžera navodi ljubičastu kao omiljenu boju. To je bila i najdraža boja egipatske kraljice Kleopatre. Bila je inspirativna za poznatog kompozitora Riharda Vagnera, koji je svoje opere komponovao u ljubičastoj sobi. 
Danas se smatra masonskom i kraljevskom bojom koja simbolizuje prestiž, moć, ambiciju, bogatstvo i ekstravaganciju. Ljubičasta se vezuje i za mudrost, dostojanstvo, kreativnost, magiju i tajanstvenost. Usko je vezana sa spiritualizmom, pa se preporučuje da prostor za meditaciju bude upravo u ljubičastim tonovima.

Psihologija boja tvrdi da ljubičasta ima izuzetno pozitivan uticaj na razvoj mašte kod dece od najranijeg uzrasta, zbog čega se često koristi pri dekoraciji dečjih soba i proizvoda za decu uopšte.

Ljubičasta je jedinstvena po još nečemu: kao nijedna druga boja ona može biti hladna ili topla, a sve u zavisnosti od pristustva plave i crvene u njoj. Ova interesantna boja može biti i intenzivna i vibrirajuća ili pastelna i neutralna, a to znači da ljubičastom možete kreirati različite efekte u enterijeru. Duhovniji i smireniji ili topliji i energičniji ambijent, to sve možete postići kombinovanjem ljubičastih tonova. I na kraju, ljubičaste nijanse se mogu uklapati i međusobno. Sve ovo čini je omiljenom bojom mnogih dizajnera i stilista prostora.

Nepisana pravila za ljubičaste zidove

Ljubičasta boja je adekvatan izbor za prostorije bilo koje namene, od spavaće sobe, preko dnevne pa do kupatila i poslovnog okruženja. Po Feng Shui-ju ljubičasta ima jaku energiju, pa bi je trebalo dozirano koristiti, naročito pune tonove.

Jedno od nepisanih pravila za ljubičastu boju na zidnim površinama isto je kao i za zlatne tonove - previše ove boje znak je neukusa i kiča. Zato je najbolje posavetovati se i posao oko dekoracije prepustiti iskusnim profesionalcima.
Ukoliko ne želite da pogrešite sa ljubičastom, koristite je za isticanje i akcentovanje detalja. To uopšte ne znači da čitav prostor ne može biti obojen ljubičastom kao dominantnom bojom. Ali, tada bi se trebalo odlučiti za bleđe forme, poput boje jorgovana i zumbula. Bogate nijanse ljubičaste kao što je boja grožđa ili šljiva najbolje je upotrebiti za bojenje jednog zida.  
Kupatilo je idealna prostorija za kreativno poigravanje svim nijansama ljubičaste boje, pa možete kombinovati svetle sa njenim intenzivnim tonovima.
Elegantan i luksuzan efekat postiže se kombinacijom ljubičaste boje sa crnom, a potpuno raskošno izgleda sa energičnom crvenom. Satensko bela boja sa svetlim nijansama ljubičaste odličan je predlog za stilizovanje sobe za devojčice.
Topao i mek izgled, sa prizvukom ženskog principa ima enterijer dekorisan ljubičastim tonovima uz dodatak nežno zelenih i ružičastih tonova.

Još jedna činjenica čini ovu boju krajnje interesantnom. Ljubičasta i žuta boja se međusobno poništavaju, neutralizuju. Kada se pomešaju dobije se neutralna, svetlo-bela boja. Probajte.

A predlažemo vam da probate još nešto.
Ako i Vi želite kraljevsku boju u svom prostoru, pogledajte Maxima ljubičaste nijanse i iskoristite našu aplikaciju za virtuelno dekorisanje zidnih površina u različitim prostorijama.
Moderna tehnologija pruža vam mogućnost i da jednostavnim upload-ovanjem slike prostora koji želite da stilizujete kombinujete različite tonove iz široke Maxima palete boja, sve dok ne pronađete svoju dobitnu purpurnu kombinaciju.