Maxima default altMaxima default alt

Gipsani elementi na zidovima su opet u modi

Svako doba ima svoje aktuelnosti, a stil je produžetak onoga što jesmo i što volimo. Ali na isti način na koji se moda može koristiti da estetski prenese našu energiju, tako enterijer prenosi naš stil kada govorimo o uređenju prostora. Novi - stari trend koji opet dominira su gipsani radovi na zidovima kako bi se u prostor unela ličnost, elegancija i svetlost.

Suptilna, ali precizna umetnost gipsanih zidova jedna je od najtežih komponenti dizajna enterijera. Ali najupečatljiviji moderni enterijeri ne samo da izgledaju lepo, već i prenose osećaj elegancije. Zidovi su platno, ali dekorativa priča priču.

Istorijat gipsa na zidovima - venecijanska tehnika

Relativno poznati stil koji je bio rasprostranjen u starom Rimu, Grčkoj i Egiptu, tzv. venecijanski malter ima meku estetiku i trenutno oživljava renesansu u enterijerima.

Istoričari veruju da može čak da datira do devet hiljada godina pre nove ere, kada su neki od najranijih oblika gipsa otkriveni na Bliskom istoku, zatim u Mesopotamiji. Poznat i kao polirani malter, ovaj dekorativni zidni malter se nanosi u više slojeva, a zatim polira do visokog sjaja koji stvara dubinu, toplinu i teksturu.

U okviru venecijanskih opcija postoje različite tehnike, kao što su marmorino, koji ima mermerni efekat, ili poznata scagliola, koja imitira ukrasni kamen. Ali rezultati su prilično raznovrsni i mogu biti glatki ili teksturirani, prigušeni ili sjajni, smele boje, skoro metalni ili prirodni i sirovi.

Opcije sa gipsom na zidovima

Dekorativni malter, koji se naziva i gipsani, je vekovima stara tehnika u kojoj se gips koristi za oblikovanje dekorativnih elemenata direktno na unutrašnju površinu.

Završne obrade zidova od gipsa pojavile su se u poslednje vreme u projektima uticajnih dizajnera i arhitekata širom sveta, a videli smo kako vlasnici nekretnina pokazuju svoje renovirane stanove sa elementima od gipsa na zidovima na društvenim mrežama. Na taj način je poslata poruka - gips se vratio na velika vrata!

Sa tehnološkim napretkom i eksperimentisanjem sa materijalima, dajući paletu boja i teksture gipsa, ovo pomaže dizajnerima i arhitektama da razbiju dosadnu uniformnost zidova. Ovo je ujedno i benefit koji je gips omogućio na prvom mestu.

Ono što danas privlači ljude da unesu gipsane radove u svoj dom je mogućnost da imaju malo varijacije površine, da imaju više karaktera na ovoj inače ravnoj površini. Spušteni plafoni, pregradni paneli, dekorativa od gipsa, paleta opcija je ogromna i zavisi samo od onoga što želite.

U dogovoru sa iskusnim majstorom, inspiracijom na pinterestu ili instagramu, samo je nebo granica jer su mogućnosti gipsanih dekorativa ogromne

Pošto je tako izdržljiv, dizajneri i arhitekte mogu da koriste završnu obradu gipsa na unutrašnjim ali i spoljašnjim zidovima, dajući domu snažnu vezu sa spoljašnjošću i kohezivan i holistički izgled.

Ono što je dodatna prednost gipsarskih radova je mogućnost koju teksture donose sa sobom. Boje su moćan element, ali struktura je viši nivo dekoracije koji unosi trodimenzionalnost u prostor. Kako nam ide proleće i period renoviranja domova, razmislite da ove sezone unesete gipsane elemente u svoj prostor.