Maxima default altMaxima default alt

Kako da kamin postane zvezda vaše dnevne sobe

Kako nam stigne jesen, svi imamo želju da udobnost našeg doma podignemo na više nivo. Zamislite ušuškane jesenje i zimske večeri, uz knjigu, Netflix ili omiljenu emisiju dok vam vatra pucketa. Ili možda grupu prijatelja uz kuvano vino gde se atmsofera dogreva uz toplotu kamina. I eto nas baš kod udobosti i njegovog novog sinonima - kamina.

Iako se pojam kamina vezuje za planinski ambijent, rustični ili vintage dekor, trendi pravila u enterijeru u 2021. kažu drugačije. Kamin je opet must have element u kućama ili stanovima. Sam dizajn kamina se promenio u poslednjih par godina, pa sada ova mesta koja greju dušu i dom uglavnom su praćena ravnim, jednostavnim linijama a imamo i pojavu lažnih kamina.

Iz ugla dizajna, pravila dekorisanja su ista, nevažno da li je u pitanju pravi kamin ili ne, a mi ih dalje delimo sa vama u tekstu.

Neutralni tonovi i detalji - da ili ne

Generalni savet kada je kamin u pitanju je da okruženje u kom se ono nalazi podseća na nešto toplo i ambijentalno. Prostori sa kaminom uglavnom obiluju kamenom i mermerom. Akcenat je na strukturi i teksturi, i kreira se dizajn koji je trodimnezionalan. Kamin važi za luskuzni aksesoar u domu, donosi osećaj elegancije i stvara auteničan prostor u kome taj isti kamin dominira.

On, hteli ili ne, postaje zvezda prostora i onaj detalj koji pravi razliku. Okruženje je tu da podrži ovu ideju o dizajnu, pa tako čak i industrijski dizajn koji je vodeći pravac u modernom enterijeru deluje toplije, emotivnje i intimnije.

Prostor sa kaminom priča priču o tajanstvenosti i diskreciji, ali šta se dešava ako uz kamin uklopimo kontrasno okruženje? Recimo minimalističi dizajn ili hladne boje?

Na ovaj način se kreiraju savršeni kontrasti koji nam dopuštaju da u jednoj sobi imamo dve odvojene tematske celine. U prilog tome se omogućava vlasniku prostora da se igra sa dizajnom i stilovima, a kamin postaje vanvremenski faktor u prostoru, kao mala crna haljina u modi.

Kako obojiti zid oko kamina?

Ova skoro pa hamletovska dilema je ono jedno pitanje koje muči sve ljubitelje kamina. Kamin važi za fokusnu tačku u prostoru i za kradljivca pažnje u dizajnu enterijera. Ovde se suočavamo sa dva suprotna pravca, kada su boje u pitanju. Sa jedne strane, ako zid oko kamina obojite istom ili sličnom bojom kao što je kamin, dozvoljavate da se u prostoru istakne neki drugi detalj. Smanjuje se uticaj koje kamin ima na kreiranje atmosfere u prostoriji, on se utapa u ambijent i to vam daje mogućnost da imate druge akcente.

Kada zid oko kamina obojite kontrastnom, intenzivnom bojom, situacija u enterijeru postaje kristalno jasna - kamin je zvezda vaše sobe. On dominira enterijerom, i svi pogledi su uprti u njega. Veličanstvenost kamina se i ogleda u ovoj njegovoj karakteristici.

Bilo da ste ljubitelj rustičnih prostora ili ne, novi pravci u dizajnu kažu da kamin ne gospodari više samo planinskim ambijentom, nego može savršeno da se uklopi u svaki dizajn dnevne sobe. I baš zato, savetujemo vam da ove jeseni razmislite kako bi se kamin stopio sa vašom svakodnevnicom i vašim preferencijama u enterijeru.