Maxima default altMaxima default alt

Kako maksimalno iskoristiti podrumski prostor

Kuće koje imaju dodatni, neiskorišćeni podrumski prostor imaju mogućnost za projekat renoviranja koji samo čeka da bude realizovan i donesi mnoge benefite vlasniku nekretnine. Sređivanje podruma može ići u dva pravca - kao stvaranje dodatne sobe koja može povećati vrednost kuće i obezbediti mesto za iznajmljivanje životnog prostora u suterenu, ili kao dodatni prostor za skladištenje.

Naravno, ovo zavisi od kvadrature prostora, od toga koliko je podrum ukopan u zemlju, a i u kom je stanju prostor, ali jedno je sigurno, ako imate podrum, on je vaš kec u rukavu.

Rešite pitanje osvetljenja

Uređenje podruma uvek započinje prvim korakom - rasvetom. Podrumi obično nemaju prozore, što predstavlja još jednu potencijalnu poteškoću.

U ovom slučaju vredi razmisliti o načinima za pozajmljivanje svetlosti iz drugih oblasti - na primer postavljanjem staklenog plafona.

Ono što je takođe opcija vredna razmišljanja su bele led sijalice. Ako želite da kreirate svetlost, koja je približna dnevnoj svetlosti i daje što prirodniju atmosferu, odlučite se za opciju bele rasvete.

Iako svi misle da je u podrum važno dodati puno sijalica ili lampi, mnogo je važnije gde ćete tu svetlost dodati. Strateški postavljeni manji broj svetiljki, može imati bolji uticaj, nego veći broj sijalica.


Tri puta meri, jednom seci

Kako urediti mali podrum, je sledeća dilema sa kojom se suočavaju svi kojima je podrumski prostor ograničene kvadrature. U ovom slučaju, preporuka je da se uradi maksimizacija prostora. Ovo konkretno znači da pažljivo promislite kako možete da iskoristite svaki deo prostora.

Prvi korak je provera svih dimenzija a zatim dostupnost i mogućnost instalacije polica i visećih elemenata.

U sledećoj fazi je važno da razmislite o nosivosti svakog elementa.

Vodite računa da sam odmor ne postane skladište za stare stvari, već da bude mesto za odlaganje onih stvari koje zaista i koristite.

Ovo posebno dolazi do izražaja kada radimo sezonsko raspremanje stanova, kuća i ostalih prostorija i zato je važno da uvek se oslobodimo viškova, koje ne koristimo ili nam nisu potrebni.

Držite se svetlih boja

Podrum generalno važi za mračno mesto, i da li vam je zaista potrebno da dodatno ga sputate tamnim bojama? Već vas čujemo kako horski odgovarate ne. Bilo da ste se odlučili da podrum koristite kao dodatni prostor za skladištenje ili možda za stanovanje, nijanse boje breskve, limun žute ili svetlo zelene su pravi pogodak.

Ako imate drvene elemente u prostoru ili materijale koji imitiraju drvo u vidu polica, važno je da ne zaboravite da i ovi elementi budu svetle boje.

Prema našoj kulturi stanovanja, podrum je previše dugo bio zapostavljen i kako urediti podrum je večito omražen posao i zagonetka. Kako se dizajn enterijera svakodnevno menja, vrlo je važno da ideje za uređenje podruma uskladite sa novim trendovima za ovaj prostor koji može biti višenamenski i multifunkcionalan, i sa budžetom sa kojim raspolažete. Po realizaciji projekta renoviranja podruma, obećavamo vam da je projekat vredan truda.