1.jpg1.jpg

Kako urediti malu kuhinju?

Kaže se da je kuhinja srce jednog doma. Bez obzira da li je mala ili velika, kuhinja je mesto u kome se okuplja porodica i koja spaja ljude.

Često se dešava da je kuhinja mala, zato dobro razmislite kako da je uredite i da je vizuelno učinite većom. Upravo dobri rasporedi adekvatnih boja za zidove doprineće da vaša kuhinja ne deluje tako malo.
Birajte svetle boje za zidove, a uz sjajne i reflektirajuće površine stvorićete iluziju da je prostor vaše omiljene prostorije u domu veći.

Svetle boje za zidove i više svetlosti-vizuelno veći prostor

Ukoliko u domu imate malu kuhinju, treba imati na umu da je važno da ovakva prostorija ima što više prirodne svetlosti. Zato nemojte stavljati zavese na prozore i roletne, jer one sprečavaju prodor svetla. Uvek možete staviti specijalne folije za prozore koje omogućavaju dovoljno privatnosti, a propuštaju dovoljnu količinu svetlosti.
Dozvolite mašti da vam pomogne pri uređenju doma. Ako imate prazne zidove u kuhinji, neka vam oni posluže da okačite razne stalke za pribor, ili brojne posude. Tako ćete dobiti na prostoru, a ujedno nećete imati prazan zid.

Kada su boje za zidove u pitanju, ako se ima na umu mala kuhinja, birajte svetlije nijanse i horizontalne linije, jer oni stvaraju utisak da je prostorija veća. Takođe, ako ne želite mnogo da eksperimentišete i želite bele zidove, savetujemo vam da vašu kuhinjicu malo omekšate i učinite je udobnijom tako što ćete se odlučiti za pastelne boje za zidove ili neke nežne nijanse.

Jedan od saveta koji će vam svaki profesionalac reći jeste da plafon ofarbate u svetliju nijansu od zidova. Kvadratura prostorije odmah će izgledati veće. Za niže prostorije preporučuje se da izvučete vertikalne linije, a plafon ofarbate u svetlije nijanse. Kuhinja će automatski izgledati viša.
Još jedan savet jeste da plafon ne mora nužno da bude beo ili svetao. Neki detalj (crtež, neobična boja ili dekorativna nalepnica) privući će pogled na gore, što daje iluziju da je prostorija mnogo veća nego što jeste.

Osim što ćete birati svetle boje za zidove, preporuka je da takav bude i ceo kuhinjski nameštaj. Mnogo je kombinacija i načina na koje ćete urediti svoj dom, samo je na vama da se odlučite za najbolje i najprimamljivije idejno rešenje.

Malim zahvatima do velikih promena

Ukoliko imate stare roletne na prozoru i pritom su tipično zelene, onda se odlučite za zavesu koja je ciklama boje kako biste zahvaljujući ovom kontrastu akcentovali ovaj deo prostora.
Imajući na umu način gradnje stanova prethodnih decenija, primetno je da su kuhinje otvorene i nastavljaju se na trpezariju ili dnevni boravak. Kako biste dobili na prostoru, izaberite kuhinjski nameštaj koji se prostire do plafona, a neka vam poslednje police ovog nameštaja posluže za neke namirnice i stvari koje ređe koristite.

Mali stanovi imaju sve manje kuhinje. Zbog toga su mnogi dizajneri na mukama, jer se od njih zahteva da osmisle multifunkcionalan nameštaj koji ne bi trebalo da zauzima mnogo prostora. Zbog toga je najidealnije rešenje sto na preklapanje, jer on služi kao radna površina ili pak kao sto za brzi obrok. Takođe, sve je popularniji multifunkcionalni kuhinjski nameštaj koji se lako sklapa i koji može da se pomera, pa ako imate kuhinjicu u stanu onda kupite sto koji ima točkiće kako biste ga lako pomerali sa jednog mesta na drugo.

Brojni kuhinjski elementi prave se isključivo u standardnim veličinama, pa ne čudi što se mnogi ljudi odlučuju za nameštaj koji je veoma praktičan i koji zauzima malo mesta. Danas su kuhinje u malim stanovima minijaturne, pa vam ne treba još i nameštaj koji će dodatni smanjiti prostor.