1.jpg1.jpg

Krečenje stana-muka ili zabava?

Odavno ste razmišljali o promeni u svom domu, ali nikako da se odlučite šta da menjate. Za krupne promene niste baš pri parama, a nemate ni mnogo vremena da sada menjate ceo nameštaj ili recimo stolariju, pa vam više odgovara da promenite nešto sitno, ali efektno. Efektna promena svakako je krečenje stana u drugu boju. Čak i ako ste čvrsto odlučili da promenite boje svojih zidova, još uvek niste sigurni koje ćete nove boje za zidove izabrati.

Odluka je često veoma teška, jer se danas na tržištu mogu pronaći brojne nijanse i različite kombinacije, pa nije baš lako izabrati adekvatan spoj, zato treba imati na umu da izbor nove boje za krečenje stana nije nimalo lak.

Da biste pronašli pravu boju i kombinaciju i da bi se ta kombinacija savršeno uklopila u vaš dom, onda bi trebalo da obratite pažnju na pojedina pravila kojih bi trebalo da se pridržavate kada počnete sa krečenjem stana. Najvažnije je da znate da svaki prostor ima samo jednu boju koja mu najviše odgovara.

Takođe, treba napomenuti da ne možete da odaberete pogrešnu boju, jer svaka boja ima drugačiji efekat i ostavlja različit utisak. Vaše je da izaberete one boje za zidove koje će vas inspirisati i motivisati, jer nisu važni trendovi, koliko je važna emocija koju boja izaziva.

Krečenjem stana možete poboljšati vizuleni utisak celokupnog enterijera

Poznato je da boje za zidove moraju biti usklađene sa nameštajem i celokupnim enterijerom kako bi vaš dom ostavio jak utisak na goste, ali postoje načini pomoću kojih možete da se igrate sa vašim bojama za krečenje. Ako se odlučite za plavu, onda je ponovite dva puta u vašem enterijeru. Ukoliko su zidovi vaše spavaće sobe okrečeni u plavu boju, neka onda takvi budu i vaši jastuci ili tepih.

Prema rečima stručnjaka za dizajn enterijera, prilikom adaptacije stana, trebalo bi koristiti više nijansi jedne boje, jer ćete tako ostvariti veći vizuelni utisak. Ako se odlučite za tamno braon tepih, neka i krevet bude u svetlo braon boji, a zidove okrečite u neku bledu nijansu braon boje. U kombinaciji sa braon možete upotrebiti i neku jarku boju, poput ljubičaste ili tirkizne.


Boje za zidove koriste se i za veće i za manje prostorije prilikom krečenja stana, ali ako su manje sobe u pitanju izbegavajte tapete. Vizualno ćete sobu povećati tako što ćete izabrati boje za zidove koje imaju različite teksture.

Ako ste ljubitelji različitih dezena, onda se možete malo igrati sa sopstvenim prostorom. Ako imate šarenu, cvetnu posteljinu ili prekrivač na sofi u dnevnoj sobi, onda možete izabrati jednu od dominantnih boja sa prekrivača ili posteljine i u tu boju okrečiti stan.

Krečenje stana u jednoj boji je idealno za ljubitelje minimalističkog stila

Međutim, svi oni koji vole jednostavno uređen stan, preporuka je da sve prostorije u domu budu okrečene istom bojom, s tim što je neophodno da osnovna podloga bude neutralna. Važno je znati da sve boje za zidove treba testirati pre krečenja stana, jer se nijanse jedne boje razlikuju na dnevnom i noćnom svetlu.

Ako već hoćete da promenite sve boje za zidove u domu ili da uradite kompletno krečenje stana, onda treba napomenuti da se najpre kupuje nameštaj, pa tek kreče zidovi. Zato nemojte da prostorije svog stana napravite dosadnim, a to čete učiniti ako izaberete monotone boje. Zato prelistajte savete za uređenje stana kako biste možda pronašli adekvatnu ideju za uređenje svog životnog kutka.