Minimalizam ili što više detalja – šta je bolje 1920x400.jpgMinimalizam ili što više detalja – šta je bolje 1920x400.jpg

Minimalizam ili što više detalja - šta je bolje?

Crno belo minimalističko uređenje

Prošla godina brojnih zaključavanja učinila je da mnogi od nas shvate važnost svojih domova kao utočišta od sveta van. Kako izgleda unutrašnjost naših životnih prostora odraz je onoga ko smo, zbog čega se osećamo smireno i srećno.

Dva stila dizajna enterijera koja govore o našim različitim ličnostima su minimalizam i maksimalizam.

Nekima besprekoran, oštar dom sa belim zidovima pomaže da se osećaju spokojno i mirno, i tako oni cene svakodnevan život i male stvari u svom domu.

Za druge je maksimalizam krajnje utešno pojačivač raspoloženja, vizuelni podsetnik na omiljene predmete sakupljane tokom celog života. Minimalisti i maksimalisti raspravljaju o benefitima svakog pristupu.

Minimalistička dnevna soba u svetlim tonovima

Šta je minimalizam u enterijeru?

Minimalizam kao pojam se ne odnosi samo na estetiku dizajna, već i na pristup životu. To je filozofija sa holističkim prednostima.

Minimalni enterijeri sastoje se od 5 ključnih elemenata. To su:

Jednostavne, razmatrane palete boja;
Elegantne siluete;
Moderna završna obrada;
Pametna rešenja za skladištenje;
Pojednostavljeni detalji.

Ukrašavajući svoj dom jednostavnom, tonalnom paletom boja, vrlo lako možete stvoriti minimalan izgled. Prirodne teksture dodaju se na minimalne prostore i tako „zagrevaju“ bele sobe, izbegavajući da vaš dom izgleda previše klinički, dodaju toplu atmosferu svojom strukturom.

Međutim, da bi vaš prostor izgledao čisto i jednostavno, potrebno je svakodnevno sređivanje.

Minimalistički prostori su odličan izbor za praktične i jednostavne osobe koje nisu sklone detaljima.

Minimalistički uređena spavaca soba

Šta je maksimalizam u enterijeru?

Kao što ste mogli pretpostaviti, maksimalizam je suprotan minimalizmu. Najbolje je to opisati kao reakciju na minimalizam, gde važi pravilo „više je više“. Maksimalizam omogućava da boja, oblici, ton i tekstura govore. Ne mora biti glasno ili prepotentno, ali maksimalizam vam privlači pažnju.

Za maksimalizam važi da donosi radost kući. Podiže raspoloženje i pruža inspiraciju. Maksimalistički enterijer ima takav emocionalni kvalitet jer od vas zahteva da se oslanjate na stvari koje volite.

Maksimalizam pomera granice i osporava pravila i na taj način izaziva takav emotivni odgovor. Bez obzira da li je vaš stan veliki ili mali, u vlasništvu ili u najmu, bez obzira da li živite u centru grada ili na periferiji, na obali ili u seoskom krajoliku, poenta ovog stila je da se okružite stvarima koje volite, koje rezonuju sa vama i vašim srcem.

Okružiti se stvarima koje volimo zbog kojih se osećamo malo srećnije, glamuroznije i radosnije. Naša četiri zida su jedno mesto bez autoriteta i pravila; oni su naše lično utočište, mesto za bekstvo i ponovno pokretanje. To ne bi trebalo da bude kopija svega ostalog.

Maksimalistički enterijer je posvećen tome da se domovi osećaju privlačno i ugodno, od mekog osvetljenja do tepiha koji ima određeni stil, pun detalja. Stvaranje maksimalističkih prostora koji podstiču razgovor i izazivaju tako neizmerno lično zadovoljstvo je cilj ljudi koji biraju ovaj stil.

Bilo da odaberete da svoj dom upotpunite detaljima, ili ste ljubitelj prostora čistih linija, imajte na umu da je sredina zaista zlatna. Ne morate se držati nijednog stila u potpunosti, već možete u preseku stilova izraziti svoju kreativnost na najbolji mogući način. Baš u tome i jeste tajna različitosti - da od svega uzmete delić i kreirate dom po vašoj meri.