Maxima default altMaxima default alt

Moderni stanovi u potkrovlju i zašto ih volimo

Potkrovlja su danas sinonimi za moderan, urbani stil u dizajnu enterijera, koji karakteriše obilje otvorenog prostora i industrijskih elemenata u dekoru kao što su veoma visoki plafoni, zidovi od cigle, izložene grede i cevi, cementni podovi.

Danas je ovaj stil glavni trend koji je postao izuzetno popularan kako u SAD, odakle dolazi, tako i u Evropi, pa i kod nas. Stanove u potkrovlju uglavnom biraju kreativni ljudi koji vole slobodu, koji cene praktičnost, kreativnost i minimalizam. Uprkos činjenici da ova vrsta dekoracije po svim pravilima ne bi trebalo da podrazumeva visok budžet, smatra se jednim od najskupljih stilova u dizajnu jer je trenutno vrlo aktuelna.

Kako organizovati prostor u potkrovlju

Stanovi u potkrovlju su veoma popularni u velikim gradovima, gde je teško naći dobro mesto za život, posebno među mladima i ljudima bez porodice. Ovakav stan ima mnogo prednosti, ali ako nemate osećaj za organizaciju, na kraju ćete dobiti neuredan prostor, gde je nemoguće razlikovati jednu sobu od druge.

Pravi stan u potkrovlju nema odvojene sobe, kao što su tradicionalni stanovi ili kuće. Obično postoji jedna velika soba sa prostorom za kuhinju i kupatilo. Dakle, kako znate gde je dnevna soba ili spavaća soba? Pa, vaša je misija da kreirate ove sobe unutar dostupnog prostora.

Bolje je da odaberete ugao potkrovlja za postavljanje nameštaja za spavaću sobu (još bolje ako je to najudaljeniji ugao od vrata), tako da je ovo mesto privatnije i zaštićenije. Zatim,možete da stavite trpezarijski sto i stolice u drugi ugao, i tako da držite prostor za obedovanje distancirano i dalje od kreveta i odeće. U skladu sa raspoloživim prostorom, nameštaj za dnevnu sobu možete postaviti u sredinu, kako biste napravili tri odvojena dela. Ne postoje baš stroga pravila: jedina stvar koju morate zapamtiti je da držite elemente vezane za jednu prostoriju grupisane zajedno u celinu.

Kako urediti potkrovlje

Harmonična mešavina različitih arhitektonskih rešenja je osnovni koncept ovog stila. U potkrovlju, elementi prošlosti (zidovi od cigle, stari ramovi, metalne merdevine i ventilacioni sistemi koji se vide) sasvim prirodno izgledaju pored moderne opreme, praktičnih sistema osvetljenja, hromiranih detalja i ogledala.

Uprkos činjenici da potkrovlja mogu da izgledaju dosta hladno, moderno potkrovlje ne podrazumeva previše tamne nijanse. Da bi se osiguralo maksimalno prodiranje sunca u prostoriju, zavese se obično ne koriste. Paleta boja koja se koristi je najčešće neutralna, a često se koriste i tople nijanse.

Stanovi u potkrovlju su obično mali prostori. Dakle, dobar sistem osvetljenja (kombinovanje prirodnog i veštačkog osvetljenja) je odličan način da izgleda svetlije i šire. Osim toga, različiti sistemi osvetljenja mogu vam pomoći da odvojite različite delove potkrovlja.

Pametnim kombinovanjem karakterističnih elemenata više stilova, čak i u mali stan sa niskim plafonima, možete dodati malo urbanog šarma.

Reklamni posteri, grafiti, fotografije, slike, natpisi, ukrasni jastuci, skulpture, originalne figurice, vaze - bilo koji element dekoracije po vašem ukusu pomoći će da se naglasi jedinstvenost i originalnost enterijera. Prisustvo različitih dizajnerskih predmeta učiniće prostor što potpunijim i življim.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, budite kreativni! Prostori poput potkrovlja vam dozvoljavaju da izrazite svoj lični stil i da upotpunite prostor na način koji je vama ugodan za život.