Maxima default altMaxima default alt

Ogledala u prostoru i njihov značaj

Kada kažemo ogledalo, ako vam prvo na pamet padne salon za ulepšavanje, tu smo da vam otkrijemo nove dimenzije i mogućnosti u kombinaciji ogledala i prostora. Ovi dodaci za enterijer, su mnogo više od elemenata dekora. Ona imaju to moć da menjaju percepciju sobe i prostora.

Koja je osnovna uloga ogledala u prostoru?

Danas su nam dostupne su različite vrste ogledala. Pojava drvenih ogledala, zidnih ogledala, ukrasnih ogledala objašnjava kako je moderno društvo okruženo ogledalima. Život bez ogledala bi nam bilo teško zamisliti.

Dodavanje ogledala čini da se svetlost i slike odbijaju iz različitih uglova i na taj način daju osećaj prostora u unutrašnjosti. Ogledalo raspoređuje prostor i svetlost na način koji doprinosi dubini i energiji prostorije. Ovo čini da sobe izgledaju veće i prostranije nego što zapravo jesu.

Ogledala daju značajan doprinos uređenju enterijera stambenih i poslovnih prostora, kako u funkcionalnom, tako i u dekorativnom smislu. Drugim rečima, reflektujuća površina može učiniti vaš dom ili radni prostor funkcionalnijim, dok istovremeno izgledaju veće i dodajući dekorativni element.

Važno je napomenuti i estetsku ulogu ovih popularnih kućnih aksesoara. Bilo da je ogledalo veliko ili malo, sa ili bez okvira, geometrijskog ili apstraktnog oblika - ono daje određeni šarm unutrašnjosti.

Igra sa perspektivama

Ogledalo je dekorativni element sa mnogo vrlina, a jedna od najvažnijih je, bez sumnje, odraz koji odražava. Zaista je posebno korisno vizuelno povećati prostoriju i dati joj dubinu. Omogućava da se otvorimo i poigramo sa perspektivama i da vidimo šta je iza nas. Ako je okrenuto prema bašti, odražavaće prelepu sliku vrta i svu svetlost koja ide uz nju.

Jer ogledalo takođe ima prednost što donosi mnogo svetlosti u enterijer. Postavljeno ispred prozora, vraća svetlost koju prenosi u naše radne i životne prostore. Konačno, ogledalo kao perspektivni dekor je posebno cenjeno zbog svog estetizma prema obliku ili stilu.

Takođe, ogledala mogu uticati na način kako doživljamo prostor. Jedna od stvari na koju treba da obratimo pažnju je na spram čega je ogledalo postavljeno jer upravo to je ono što ogledalo reflektuje.

Gde staviti ogledalo?

Možete reći da ogledalo možete staviti u skoro svaku prostoriju u kući jer ono ukrašava i donosi volumen i estetiku svuda gde ide. Međutim, postoje neke prostorije u kojima je to neophodno, na primer u ulaznom delu, prostoriji koja je često skučena i gde volimo da zastanemo i pogledamo se pre nego što izađemo iz vratima ujutru.

Zbog toga je stajaće ogledalo veoma prikladno. Iznad komode u dnevnoj sobi, pravougaono ogledalo je baš kako treba. Ako volite da se igrate sa različitim modelima okačenim iznad sofe ili na zidu pored stepeništa, to je dobar način da ukrasite i kreirate tačke svetlosti, odnosno fokusne tačke.

Konačno, neki ljudi vole ogledalo postavljeno u spavaćoj sobi kao deo toaletnog damskog kutka za ulepšavanje ili kao mini salon lepote u stanu.

Kada govorimo o trendovima, antička ogledala su i dalje u trendu u savremenim domovima. Ogledala su postala više simbol elegancije za ljude širom sveta, osim svog dizajna i estetskih atributa.

Sve u svemu, ogledala obogaćuju unutrašnjost lepotom refleksije - kao i odrazom lepote. Bez obzira da li se radi o stambenom ili poslovnom prostoru - enterijer ukrašen unikatnim ogledalom postaje i sam jedinstven.