Praktični saveti za održavanje zidova 1920x400.jpgPraktični saveti za održavanje zidova 1920x400.jpg

Praktični saveti za održavanje zidova

Održavanje kuće je jedna od glavnih odgovornosti za održavanje integriteta vašeg doma. Ovaj postupak uključuje održavanje delova kuće od zidova do krova, briga o dvorištu, instalacijama. Održavanje vašeg doma ključni je faktor ako planirate da prodate svoj dom, ako ga rentirate ili živite u njemu.

Zidovi se mogu sastojati od bloka od opeke, drveta, stakla, cementa ili betona, armiranog ili običnog betona, oblikovanih ili ravnih čeličnih ploča, aluminijumskih ili azbestno-cementnih ploča i plastičnih ploča. Mogu biti noseći. U suprotnom, zidovi su takođe izvedeni na nenoseći teret i pričvršćeni su na čelične, betonske ili opečne stubove koji podržavaju gornje zidove i krov.

Zašto vam sve ovo pišemo?

Jer ne postoji univerzalan recept za održavanje svakog zida, ali postoje oni koji mogu da pomognu uvek.

Obnova zida

Ovo je jedan od najlakših koraka za postizanje svežeg zida. Ako su vaši zidovi prilično stari i dotrajali, uvek možete promeniti izgled zida tako što ćete ga ponovo obojiti istom bojom ili novom. Većina ideja za ukrašavanje enterijera zasniva se na promeni izgleda vašeg zida mešanjem različitih boja, korišćenjem zidnih tekstura i kreiranjem različitih dizajna na zidu.

 

Čišćenje zidova

Postoje određene tehnike kojih se treba pridržavati radi čišćenja zida. Čišćenje zidova zavisi od vrste boje i teksture zida. Budite oprezni dok čistite zidove i izbegavajte previše trljanja o zid jer biste mogli stvoriti mrlju ili ukloniti teksturu boje na zidu. Za čišćenje zida koristite vodu i čist sunđer. Takođe možete da koristite mešavinu vode i tečnosti za pranje sudova da biste očistili zidove sa istaknutim mrljama.Čišćenje obojenih zidova

Uklanjanje mrlja

Jedan od glavnih problema na vašim zidovima su mrlje koje su deca stvorila slučajno. Mrlje mogu biti ili od ulja, na bazi ulja ili mogu biti vodene. Da biste ih očistili, možete koristiti mokru krpu i rešiti se fleka Za mrlje od ulja poput masti za kuvanje, bojica, ruža za usne i drugih, možete koristiti blagi sapun za pranje posuđa.

Nega zida za udubljenje i ogrebotine

Iz različitih razloga se stvaraju ogrebotine na zidovima. Da biste to izbegli, držite nameštaj daleko od zidova, stavite prozirne ili svetlosmeđe gumene odbojnike na poleđine nameštaja. Takođe možete da postavite zaštitnu traku za šine stolica ili razmislite o visećim okvirima za slike sa dve kuke umesto samo jedne, tako da se ne pomeraju toliko.


Deca šaraju po zidovima

Redovno usisavajte zidove

Da bi vaši zidovi izgledali čisti i uredni, koristite usisivač sa glatkom četkom. Ne izbegavajte da to radite redovno jer se prašina skuplja po uglovima. Zid takođe možete obrisati vlažnom krpom.

Koristite sjajnu boju

To će vam pomoći da stvorite manje tragova kapljanja vode, a isto tako i da se manje nečistoće taloži na zidu. Iskoristite polusjajnu i sjajnu boju u svom domu. Za više ideja pogledajte naše boje za unutrašnje zidove.  

Očistite zidove pre bojenja

Većinu ljudi zaista nije mnogo briga pre nego što oboje zidove. Ako na vašem zidu postoje prekidači za svetlo, dobro ih očistite pre nego što ih farbate. To će vas sprečiti da dođe do kvara boje na tim mestima.

Vlaga/curenje u zidu

Veoma je važno da na zidu posmatrate i popravite sve izvore vode. Ako postoji curenje vode ili kanalizacije koji dodiruje vaš zid, povećane su šanse da zid postane slab. To je glavni uzrok što se većina zidova urušava. Da biste to izbegli, vodite računa da nemate nepropusnu odvodnu cev ili u blizini vašeg zidnog temelja. Takođe proverite da li postoji rast mahovine i uklonite ih ako postoje, koristeći sredstva za čišćenje mahovine. Brinite o svom domu kao pravi domaćini jer je to mesto kome se vraćate svakog dana.