Maxima default altMaxima default alt

Specifičnost arhitekture u Toskani

Svaki deo sveta može da nam pruži jedinstvenu lekciju o stilu i dizajnu u različitim segmentima života. Kada govorimo o prefinjenoj estetici, lepim stvarima i vizuelnim umetnostima, ne možemo da ne spomenemo Italiju. Ova mediteranska zemlja i njeni gradovi su za mnoge od nas večna inspiracija jer svaki donosi svoje specifičnosti.

Dekoracija u toskanskom stilu je popularna zbog svog mirnog, harmoničnog elementa. Možda je njegova najveća privlačnost njegova jednostavnost.

Odlike toskanske arhitekture

Kuće koje su tipični predstavnici ovog pravca su izgrađene su od travertina, mermera i terakote. Arhitektura u toskanskom stilu spaja klasične građevinske elemente sa modernim dodirima kako bi današnjim domovima dala osećaj starog sveta u Evropi. Ključna karakteristika kuća u toskanskom stilu je njihova sposobnost da se neprimetno uklope u svoje prirodno okruženje.

Mnogi arhitektonski stilovi proizilaze iz građevinskih materijala dostupnih u određenom području, a toskanski stil se ne razlikuje u tom smislu.

Autentični toskanski stil se kreće od rustičnog do kitnjastog, u zavisnosti od toga da li govorite o skromnoj seoskoj kući ili srednjovekovnom zamku na brdu, što svi mi stranci i zamišljamo kada kažemo Toskana.

Ali ono što je ukorenjeno u poštovanju bezvremenske lepote i tradicije vekovne italijanske kulture je briga o okolnom pejzažu. Kamene kuće pokrivene terakotom, polja suncokreta i bujni obronci prošarani maslinjacima, borovima i vinogradima su ono što čini esenciju ovog stila.

Detalji unutrašnjeg enterijera Toskane

Paleta boja za koju se opredeljuju stanovnici ovog dela Italije, sadrži zemljane tonove poput tople narandžaste, žute i crvene, i boju gline pečene na suncu.

Opuštenu eleganciju toskanskog stila karakterišu rustikalni akcenti, klasična umetnička dela i kitnjasti arhitektonski detalji koji podsećaju na vilu u italijanskom selu. Ali vrhunac svake sobe inspirisane Toskanom je njena zapanjujuća šema boja, jer pejzaž Toskane inspiriše bogatu lepezu boja za ukrašavanje.

Toskanska paleta boja je pretežno topla. Dodavanje hladnih akcenta daje ravnotežu ovoj paleti. Tople boje dekoracije u toskanskom stilu odraz su zlatnih polja i rustičnih zidova.

Iako je Toskana poznata po svojoj jednostavnosti koja se odražava u rustičnosti, takođe je pod uticajem italijanske ljubavi prema klasičnoj umetnosti, skulpturama i dekorativnim predmetima.

Mnogi toskanski domovi su ukrašeni slikama u ulju, pozlaćenim i oslikanim ramovima ogledala i svim vrstama ukrasnih predmeta koji se prenose kroz generacije. Umetničko nasleđe je u ovom delu sveta jako izraženo i poželjno.

Kada govorimo o umetnosti koju možete da ponesete iz Toskane, retki su toskanski turisti koji se kući ne vraćaju sa kompletom oslikane keramike u živim bojama. Ako više težite minimalističkom stilu, naći ćete mnogo posuđa od terakote i keramike u suptilnijim zemljanim tonovima.

Glavna razlika između toskanskog i mediteranskog dizajna enterijera je u tome što je toskanski stil fokusiran isključivo na uticaje iz Italije, dok mediteransko ukrašavanje uključuje elemente iz drugih kultura, uključujući španske, francuske, marokanske, turske i grčke uticaje.

Ako želite da svoj dom dekorišete u ovom stilu, imajte na umu da manje je više. Italijanski stil ukrašavanja se pretežno ogleda u detaljima koju donose tople boja toskanskog sunca i predela.