Ultimativni vodič za uređenje stana u tri koraka 1920x400.jpgUltimativni vodič za uređenje stana u tri koraka 1920x400.jpg

Ultimativni vodič za uređenje stana u tri koraka

Ako ste upravo sklopili ugovor o zakupu ili kupovini svog prvog stana, verovatno ćete imati nekoliko nedelja na raspolaganju pre nego što se uselite. To vam daje malo vremena da potražite na internetu ideje kako urediti stan, isplanirate budžet stana za sve stvari koje će vam trebati i za sanjarenje o vašem budućem gnezdu. Ono što se tiče stanova manjih dimenzija je da tu generalno morate biti pažljiviji. Planiranje je zabavan deo, ako ne i malo zastrašujući, zato duboko udahnite i počnite.

Bez obzira da li tražite ideje za unutrašnje uređenje stana ili kako moderno urediti stan, ovaj vodič će vam pomoći da prvi stan pretvorite u dom svojih snova.


Opremanje stana

Isplanirajte svoj budući dom

U ovom momentu je važno da imate kreiran vision board i prilično dobru ideju o tome kako želite da ukrasite svoj stan. Kada počinjete ispočetka, morate izdvojiti vreme da zaista planirate šta će vam trebati za svaku sobu. Jedna od najvećih grešaka koju možete napraviti je čekanje do poslednjeg trenutka za kupovinu većeg nameštaja koji već nemate poput kauča, kreveta ili trpezarijskog stola. Neki od ovih komada se čekaju 6-8 nedelja, što znači da biste mogli neko vreme sedeti na podu i gledati Netflix. Ovo ipak nije tako loše, jer će vam dati malo vremena da upoznate svoj prostor i shvatite šta vam stvarno treba (ili želite).

Pored toga, planiranje unapred vam daje vreme za kupovinu, na internetu ili u prodavnicama. Pokušajte da potražite polovni nameštaj koji možda želite. Ne odustajte dok ne probate - možda ćete naći simpatičan, starinski drveni komad na koji možete da preuredite i u njega se zaljubite. Zašto ne probati?


Useljavanje u novi stan

Nakon što dobro upoznate dimenzije svake sobe, napravite kontrolnu listu za svaku sobu za kupovinu koja će vam pomoći da isplanirate sve.

Naš najbolji savet? Ne kupujte sve odjednom. Čitav proces opremanja je uzbudljiv i lako je zaneti se. Ali najbolje što možete učiniti je da živite u svom prostoru malo i vidite šta vam stvarno treba.

Opremanje i kupovina

Kada ste spremni da izvršite kupovinu, dobro je imati na umu budžet i pridržavati ga se što je više moguće. Uvek će postojati impulsivne kupovine i stvari bez kojih ne možete živeti, zato sebi pokušajte da priuštite i sitne ispade i isplanirajte "slučajnu kupovinu". Ali generalno govoreći, trebali biste znati koliki će biti ukupni troškovi uređenja vašeg stana, tako da vas neće iznenaditi račun za kreditne kartice na kraju meseca.


Ideja za uredjenje stana

Iako želite da znate šta će vam trebati za svaki kutak vašeg novog mesta, imajte na umu da je to skoro pa nemoguće.

Ako je vaš budžet malo kratak, pogledajte “uradi sam” tutorijale na internetu i oslobodite svoju kreativnost.

Zavisno od doba godine kada se useljavate, može vam se posrećiti da kupovinu obavljate u vreme najvećih popusta - jul ili januar.

Laki i praktični saveti

Kad je uređenje manjeg stana u pitanju, pokušajte sledeće trikove:

• Odaberite zavese iste nijanse kao što su zidovi - tamnije nijanse učiniće da vaše sobe deluju manje;

• Zavese zavežite što bliže plafonu kako bi soba izgledala više;

• Naslonite ili okačite veliko ogledalo i „udvostručite“ veličinu sobe;

• Ako vam je dozvoljeno krečenje (ako ste podstanar), izaberite svetlu boju poput sivo-bele ili bledo sive da biste posvetlili prostorije i učinili da se osećaju većim. Možete dodati pastelne boje kroz jastuke i umetnička dela;


Dekorisanje novog stana

• Odaberite manji i tepih koji odgovara zidovima (ali ne previše lagan ako imate kućnog ljubimca) da biste odali osećaj prostranosti;

• Kao što smo već spomenuli, možda postoje određena ograničenja prilikom krečenja zidova, zato pokušajte sa privremenim tretmanima zidova poput lepljenja tapeta koje možete ukloniti ili zameniti kada se promeni ukus!

Nabaviti svoj prvi stan je velika stvar, a uređivanje istog na način koji odgovara vašim potrebama - nije samo zabava, već je potpuno korisno. Samo napred!