Više boja u jednoj prostoriji - promašaj ili pravi izbor 1920x400.jpgViše boja u jednoj prostoriji - promašaj ili pravi izbor 1920x400.jpg

Više boja u jednoj prostoriji - promašaj ili pravi izbor

Postoje mitovi o krečenju koji vam mogu otežati odabir i upotrebu pravih boja za vaš dom. Najčešći mit je da je odabir neutralne šeme boja za vaš dom jednostavan, a „siguran“ izbor. Neutralne boje izgledaju tako jednostavno da je teško zamisliti da postoji nešto bolje od toga . To je jedan mit koji se lako razbija kada saznate o podtonovima i zašto su ti neutralni elementi mnogo složeniji nego što ste mislili.

Mit o krečenju u jednu boju

Postoji mišljenje da je lakše odabrati jednu boju za celu unutrašnjost vašeg doma. Ovo može zvučati kao solidan savet, ali odabir jedne boje za vaš enterijer može biti mnogo teži, nego strateško biranje nekoliko boja.

Pa, zašto se ovaj mit i dalje zadržava? Površno posmatrano, odabir jedne neutralne boje za unutrašnjost vašeg doma izgleda kao lak način. Evo zašto je to popularna ideja:

• Odabir samo jedne boje očigledno je brži od izbora više boja i njihove kombinacije;

Krečenje u jednu boju

• Krečenje vašeg doma jednom bojom smatra se idealnim za prenošenje boje iz sobe u sobu i najbolji je razlog za korišćenje jedne boje u vašem domu;

• Može biti jeftinije sve zidove okrečiti u jednu boju, a profesionalni moleri često preporučuju tu opciju zbog ekonomičnosti.

Jedna boja u celom stanu ili  krečenje u više boja

Postoji nekoliko sjajnih razloga zbog kojih jedna boja u svim vašim sobama zvuči kao savršen (i lak) izbor, ali istina je da se nijedna boja nikada neće ponašati na isti način u svakoj sobi. U stvari, boja će se zapravo menjati iz ugla u ugao u istoj sobi zbog podtona i drugih faktora. Ova osobina kameleona je srce problema krečenja u jednu boju. Za razliku od jedne boje, krečenje zidova u više boja je siguran put da izbegnete ovu zamku.


Jedna boja u celom stanu

Razlog promena u načinu na koji boja izgleda iz sobe u sobu u potpunosti zavisi od drugih faktora u vašem prostoru. Ovi faktori će promeniti vašu boju i otežati odabir jedne neutralne boje za ceo dom. Faktori koji mogu promeniti izgled vaše boje su:

• Prirodno svetlo: Obilje ili nedostatak prirodne svetlosti može promeniti način na koji se vaša boja pojavljuje iz sobe u sobu. Iako se vaša dnevna soba može okupati sunčevom svetlošću, vaša spavaća soba može se osećati malo poput pećine;

• Ambijentalno osvetljenje: Vaš izbor svetla, postavljanja svetla, pa čak i izbora sijalica može uticati na to kako se boja čini u svakoj sobi;

• Spoljni uticaji: Ovo je jedan od najizazovnijih aspekata upotrebe jedne neutralne boje u kući.


Krečenje u dve boje

Kako izbeći ove probleme kombinovanjem boja

Kombinacije boja ne moraju nužno da potiču iz iste porodice boja. Hrabre, kontrastne kombinacije odmah će privući oko, tako da se one koriste da ukažu jedinstvene karakteristike u sobi, poput možda reprezentativnog kamina, raskošnog prozorskog okna ili drvenarije. Mekše kombinacije mogu biti podjednako efikasne, i da suptilno naglase sve lepote enterijera.

Krečenje u više boja je još jedan gest umetničkog dizajna i može pomoći u povezivanju ili naglašavanju celokupne palete boja koju stvaraju umetnost, tekstil i dodaci. Uparivanje boja je fascinantna vežba i sa svakim novim partnerom boja poprima novi identitet.


Krečenje u više boja

Pri odabiru pravih boja samo pratite svoju intuiciju i ono što je vašem oku ugodno, i greške su gotovo nemoguće.