Zašto je termoizolacija važna 1920x400.jpgZašto je termoizolacija važna 1920x400.jpg

Zašto je termoizolacija važna?

U poslednje vreme svi u oblasti građevine postaju svesni višestrukih blagodati koje toplotna izolacija nudi u svakom objektu. Toplotna izolacija drastično doprinosi manjoj potrošnji goriva za grejanje, a time i očuvanju naše okoline, istovremeno štiteći ostale građevinske elemente od vremenskih nepogoda.

SLEDI LISTA NAJVAŽNIJIH BENEFITA TOPLOTNE IZOLACIJE:

Smanjenje troškova grejanja

Grejanje kuće ima za cilj stvaranje toplotnih uslova koje možemo opisati kao „ugodne uslove za život“, uzimajući u obzir eventualne toplotne gubitke u životnoj sredini. Kada je prostor (školjka zgrade) toplotno izolovan, to znači da su ovi gubici manji, pa je prema tome potreba za grejanjem manja, a samim tim i potrošnja goriva manja.

Izrađeni proračuni su pokazali da se upotrebom odgovarajuće toplotne izolacije može uštedeti 45-60% energije potrebne za zagrevanje zgrade. Toplotno izolovane sobe i zgrade ostaju zimi tople, a leti hladne, pružajući udobnost u svim godišnjim dobima. Izolacija deluje tako što sprečava prenos toplote između spoljnih i unutrašnjih zidova i plafona, kao i izlazak toplog i hladnog vazduha iznutra.

Pravilna ugradnja toplotne izolacije na zidove, plafon i podne podove znači da ne treba ulagati u sisteme za hlađenje i grejanje i kontrolu klima uređaja kako bi se održala ugodna sobna temperatura. Vlasnici zgrada mogu dugoročno uštedeti dodatne troškove i energiju.


Izolacija zidova

Toplotni komfor

Osećaj toplotne udobnosti zavisi od temperature vazduha u prostoru i od temperature okolnih površina. U neizolovanim prostorijama često je hladno iako je temperatura vazduha visoka. Razlog za to leži u promaji koja nastaje kada vazduh postane hladan prolazeći kroz hladne površine. Prilikom izolacije zgrade, njene površine (zidovi itd.) imaju samo malu temperaturnu razliku sa vazduhom, što ne dovodi do efekata propuha. Dakle, grejanje potrebno za postizanje ugodnih uslova u izolovanoj zgradi samo je delić od potrebnog u neizolovanoj zgradi.

Smanjenje kondenzacije na elementima zgrade

U zgradama bez toplotne izolacije na zidovima se obično pojavljuje kondenzacija. Ovaj fenomen postaje očigledan kada se para koja dodiruje hladne zidne površine zgusne. Posledica toga su sive mrlje vidljive na zidovima. Spoljnom toplotnom izolacijom zidova ovaj fenomen je u potpunosti izbegnut jer temperatura u zgradi ne pada ispod kritične tačke kondenzacije.


termoizolacija kuće

Smanjena mogućnost prisutnosti vlage unutar građevinskih elemenata

Kada zid nije izolovan, a time i hladan, para se može stvarati u njegovoj unutrašnjosti i naneti ozbiljna oštećenja ukupnoj čvrstoći. Spoljna toplotna izolacija je odgovarajuća preventivna mera protiv ove pojave.

Termoizolacija štiti spoljne građevinske elemente od toplotnog naprezanja smanjujući tako mogućnost pojave pukotina na njihovim oblogama.

Smanjeni troškovi za klimatizaciju

Dizajn sistema grejanja zgrade ima za cilj prevazilaženje gubitaka u životnoj sredini, održavajući stabilnu temperaturu koja je poželjna za stanare. Toplotna izolacija omogućava upotrebu manjeg, efikasnijeg i jeftinijeg sistema grejanja, jer su i toplotni gubici znatno manji.

Zvučna izolacija postignuta korišćenjem vlaknastih izolacionih materijala

U zgradama sa problemima zvučne izolacije mogu se koristiti vlaknasti izolacioni materijali (poput staklene vune ili kamene vune) koji, osim što su termoizolacioni, doprinose poboljšanju zvučne izolacije građevinskih elemenata.

Zaštita životne sredine

Primenom toplotne izolacije na zgradi dolazi do značajnih ušteda u potrošnji energije i shodno tome potrošnji goriva. Činjenica da je potrebno manje goriva dovodi do manjeg zagađenja okoline. Izračunato je da su emitovani CO2 gasovi za grejanje izolovane zgrade čak 45% manji od onih koji se emituju iz neizolovane zgrade.