Žuta boja-ispunite prostor srećom i optimizmom

Žuta je boja sunca, sjaja i vedrine. To je najstimulativnija od svih boja koju ljudsko oko prvo opaža. Zbog toga su u većini zemalja taxi vozila i školski autobusi upravo žuti. Karakteriše je velika talasna dužina, a mnoge će iznenaditi podatak da je žuta boja svetlija od bele.

Žuta je „najsrećnija“ boja u čitavom spektru, zrači optimizmom, energijom i privlači pažnju. Stoga, žuta se često upotrebljava za akcentovanje i isticanje određenih detalja i delova prostorija. Ova topla boja simbolično se povezuje sa suncem i podstiče sreću, samopouzdanje pa čak i mudrost. Ubrzava metabolizam i disanje, podiže krvni pritisak, podstiče budnost i komunikativnost. Da li ste se nekada zapitali zašto su poštanski sandučići tradicionalno žute boje? 

Međutim, žuta boja ima i svoju negativnu stranu. Ukoliko je prostorija prezasićena žutom bojom i ako se u njoj predugo boravi, može izazvati frustraciju, strah i bes. Neki tonovi žute emituju veliku količinu svetlosti pa jako smetaju i zamaraju oči. Na primer, najteže je čitati sa žute površine, upravo zbog toga. Istraživanja su pokazala i da bebe duže i češće plaču u sobama sa žutim površinama.
Zato je najbolje posavetovati se sa stručnjacima i prepustiti im odabir adekvatnog tona za određenu prostoriju. Isto tako, oni će znati da odabirom kvalitetnih materijala i pravilnim kombinovanjem žutih nijansi sa ostalim bojama postignu upravo onaj efekat koji želite.

Kako iskoristiti prednosti žute u enterijeru

Kako pripada grupi toplih boja, žuta je idealna za prostorije okrenute ka severu. S druge strane, dinamičnost koju podstiče žuta boja nikako je ne čini pogodnom za prostore koji služe za odmaranje i relaksaciju.

Žuta nije dobar izbor za spavaću sobu, barem ne u intenzivnim nijansama, ali zato je idealna za trpezarije i kuhinjski prostor. Limun žuta učiniće svaku kuhinju svežom i čistom. Upotrebom različitih nijansi žute, mogu se postići brojni efekti. U kombinaciji sa sivom svaki prostor dobija na eleganciji. Zelena i žuta neodoljivo vibriraju dinamikom cvetne livade.
Pastelni tonovi žute deluju smirujuće i stvaraju prijatnu meku atmosferu u prostoru. Intenzivno žuta je savršena za akcentovanje i isticanje i najbolje je upotrebiti je za određene detalje. Banana žute nijanse odlično se kombinuju sa crnom, sivom, zelenom. Crvena i žuta nepogrešivo asociraju na glad i izazivaju želju za hranom. I odmah smo svi pomislili na McDonald´s. Svetlo i pastelno žuta odlično pristaju uz belu, pastelno ljubičastu i plavu.

U Japanu, žuta boja označava hrabrost. Zato, pogledajte sve Maxima nijanse ove zanimljive boje i hrabro krenite u kombinovanje. Da bismo vam pomogli da se lakše odlučite, nudimo vam veoma interesantnog saveznika - modernu aplikaciju.

Igrajte se, uklapajte, dekorišite zidove različitih prostorija... i na kraju pružamo vam mogućnost da sve to uradite na sopstvenoj slici konkretnih zidnih površina koje želite da uredite.